Bromfietsrijbewijs

 

Praktijkexamen

Vanaf 1 maart 2010 is, naast het theorie-examen, ook een praktijkexamen ingevoerd voor het behalen van het bromfietsrijbewijs. Je zult enkele lessen moeten volgen en tijdens een praktijkexamen moeten laten zien dat je een bromfiets kunt besturen (voertuigbeheersing) en dat je weet hoe je je in het verkeer moet gedragen (verkeersdeelneming). Het theorie-examen blijft bestaan. Net als voor het besturen van een auto of een motor zul je dus ook voor het brommerrijbewijs twee examens moeten afleggen. En zeker voor het praktijkexamen is het noodzakelijk les te nemen bij een rijschool. Wij hebben de lesbrommers voor je klaarstaan.

 

Les

Voor een lesbrommer en een 'oortje' (om contact te houden met de instructeur tijdens de les) zorgt de rijschool. Als je instructeur vindt dat je het brommer rijden goed genoeg beheerst, zal de rijschool het praktijkexamen aanvragen bij het CBR.

 

Examen

Het praktijkexamen begint met een kennismaking met je examinator. Net als tijdens de rijlessen zal hij je volgen tijdens een rit van ongeveer 30 tot 40 minuten. Foutloos rijden hoeft niet, maar je moet laten zien dat je de bromfiets beheerst en dat je rekening houdt met het verkeer om je heen. 'Anticiperen' zoals dat met een mooi woord heet: vooruitkijken en verkeerssituaties zo vroeg mogelijk inschatten. Na de rit vertelt de examinator je direct of je geslaagd bent of niet. Stap dan nog niet meteen op de bromfiets; je zult eerst bij het gemeentehuis je rijbewijs moeten ophalen en dat duurt meestal een paar dagen... Even geduld dus nog, maar dan stap je daarna ook met een veilig gevoel op de bromfiets! Voor vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen of neem een kijkje op de website van het CBR.

 

  

MOTORFIETS

en bromfiets

AUTO

en aanhanger

VRACHTWAGEN

en code 95